Mikä Jääkellari on?

Jääkellari on kulttuuri- ja tapahtumatila, jossa on myös taidemyymälä sekä kahvila.

Jääkellarissa  paikalliset taide- ja kulttuurialan toimijat voivat esitellä luovaa työtään. Se antaa pysyvät puitteet myös erilaisille, spontaaneillekin tapahtumille. Organisaatiomalliltaan se on kevyt ja toiminnasta vastaavat tahot ovat avoimia monimuotoisille uusille ajatuksille. Jääkellarissa onkin tavoitteena ideoida ja kehittää kulttuurisisältöisiä matkailutuotteita ja -palveluita.

Jääkellarin  kahvilassa on 50 asiakaspaikkaa sekä  kesäaikana rakennuksen molemmilla puolilla olevilla terasseilla 20 asiakaspaikkaa.

Jääkellarin historiaa

Herrat Leo Lauronen ja Paavo Ikonen poseeraavat Kustaanmiekan makeavesialtaasta sahaamiensa jääkuutioden kanssa 1950-luvulla. Kuljetukset hoideltiin vesikelkalla.

Jääkellari rakennettiin vuosien 1895–1898 aikana. Pinta-alaltaan noin 150m2 rakennus toimi nimensä mukaisesti jääkellarina viereisten upseeritalojen asukkaille. Siinä oli 14 maanpäällistä varastokoppia, joihin oli jokaiseen kulku omasta ulko-ovesta. Varastohuoneiden lattioissa olleista luukuista päästiin maanalaisiin kellarikomeroihin, jotka viilennettiin saaren vesialtaista sahatuilla jäälohkareilla eli ne toimivat asukkaiden ”jääkaappeina”. Osa kellareista muutettiin 1930-luvulla pommisuojaksi, jonka katto, paksu betonilaatta, toimii nyt jykevänä esiintymislavana.